Menu
  • discountLaagste prijsgarantie
  • starBeoordeeld met een 9.2
  • local_shippingGratis verzending vanaf € 75*
  • credit_cardAchteraf betalen of in 3 delen

Motor

Alle onderdelen van het motorblok

Motorische scooter onderdelen vind je hier. Zoek je onderdelen die te maken hebben met het motorblok van de scooter zoals uitlaat, cilinder, carburateur, spruitstuk en krukas? Dan zit je goed bij Scooterdiscounter.nl Wij hebben een groot assortiment motorische scooter onderdelen in ons assortiment. Je kan makkelijk filteren op het type motorblok zoals Minarelli, Piaggio en Peugeot. Ook voor andere scooters hebben wij onderdelen zoals Chinese scooters met een GY6 motorblok. Tevens vervangings- onderdelen voor als je wil reviseren denk hierbij aan lagers voor de krukas en andere draaiende delen, keerringen en pakkingen.

Wat is een motorblok?

Het motorblok is het gehele motorische deel van je scooter, eigenlijk alles wat aan het 'carter' zit behoort tot het motorblok. Het carter is eigenlijk een andere naam voor de behuizing waar alle draaiende delen van de motor inzitten. Het hart van het motorblok bestaat uit de krukas en cilinder. De krukas zet de translerende beweging om in een roterende, zodat het draaiende verder getransporteert kan worden naar, uiteindelijk, het achterwiel. Dan zit er nog heel wat tussen en dat is eigenlijk de overbrenging. Om te zorgen dat de zuiger naar beneden wordt 'geduwd' moet er een ontbranging plaats vinden. Hier is een mengsel (lucht / benzine) voor nodig, druk en een vonk. En alles het liefste op het juiste moment. Er zit dus ook nog een ontsteking aan het motorblok en een inlaat (membraan en carburateur) welke voor het mengsel zorgen.

Wat doet een krukas?

De scooter krukas zorgt ervoor dat de translerende beweging wordt omgezet naar een roterende. Een translerende beweging, is de beweging die de zuiger in de cilinder maakt. Dit is een 'heen en weer' gaande beweging. Daar kunnen we niet zoveel mee, en moet dus omgezet worden naar een draaiende (roterende) beweging. Dit is de taak van de krukas. De krukas is dan ook een belangrijk deel van je scooter. Deze dient strerk genoeg te zijn voor het vermogen waar de krukas mee te maken heeft. Dus het vermogen wat geproduceerd wordt door de cilinder. Bij een 2-takt scooter maakt de krukas best wat toeren, als je gaat opvoeren is een sterke krukas nodig. Dit worden ook wel race krukassen genoemd.

Wat is een carburateur?

Om een goede verbranding te krijgen is een zo perfect mogelijk mengsel tussen benzine en lucht nodig. Dat is de taak van de scooter carburateur. Een carburateur kan je dan ook 'afstellen' om tot het juiste mengsel te kunnen komen. Dit doe je met behulp van sproeiers. Voor halfgas tot volgas, stel je het mengsel grotendeels af met de hoofdsproeier. Met de stationairsproeier kan je het mengsel tijdens stationair toerental / 1/8 deel gas, veranderen. Een grotere sproeier zorgt ervoor dat het benzine er makkelijker doorheen kan stromen en dus voor een rijker mengsel. 

Reviews in categorie Motor

Kickstart revisieset Minarelli
Perfect Kickstart revisieset Minarelli 20 maart 2024, Ilyes
Zuiger Peugeot Vivacity en Speedfight
Ziet er goed uit Zuiger Peugeot Vivacity en Speedfight 13 maart 2024, Ralph
Kickstart revisieset Minarelli
Supper Kickstart revisieset Minarelli 29 december 2023, Tim
Kickstart revisieset Minarelli
Kickstart revisieset Minarelli 22 december 2023, Martjan
Malossi RC-one Piaggio Lang
Top of the bill! Malossi RC-one Piaggio Lang 10 mei 2023, Boza