Menu
  • discountLaagste prijsgarantie
  • starBeoordeeld met een 9.2
  • local_shippingGratis verzending vanaf € 75*
  • credit_cardAchteraf betalen of in 3 delen

LET OP! Vanwege Pinksteren zijn wij gesloten op maandag (20 Mei). Dit kan voor vertraging zorgen 15% KORTING op ieder 2e product met kortingscode 'pinksteren' Je bestelling wordt na maandag verstuurd.

Startmotoren

Startmotor scooter: Wat is het?

Eigenlijk zegt het woord het al, het een een motor die zorgt voor het 'starten' van je scooter. Een startmotor is een elektromotor met koolborstels. Deze motor maakt weinig toeren en is erg sterk en zorgt voor het elektrisch (automatisch) starten als je op de startknop van je scooter drukt, handig he? Zeker, maar hij kan ook stuk. Door de jaren heen kan het zijn dat de koolborstels versleten zijn of dat er vocht ingekomen is. De elektrische start werkt dan niet meer. Gelukkig hebben we goedkope alternatieven voor originele startmotoren. Via onze webshop koop je een startermotor voor onder andere Piaggio, Peugeot, Sym, Kymco, AGM en Vespa scooters. Het vervangen van een startmotor is prima zelf te doen.

De Startmotor van een Scooter en Tekenen van Defect

De startmotor van een scooter speelt een cruciale rol bij het op gang brengen van de motor, zoals reeds vermeld. Het is een elektrisch apparaat dat verantwoordelijk is voor het draaien van de krukas, waardoor de verbrandingsmotor in beweging komt. Als de startmotor niet goed functioneert, kan dit leiden tot opstartproblemen en frustraties voor de scooterrijder.

Hoe weet je of de startmotor defect is?

  • Je hoort niets bij het bedienen van de startknop: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een defecte startmotor is absolute stilte wanneer je de sleutel omdraait om de scooter te starten, of als je de knop voor het elektisch starten bediend. Als er geen geluid van de startmotor wordt gehoord, kan dit duiden op een probleem.
  • Vreemd geluid: Een andere indicatie van een mogelijke startmotorprobleem is een abnormaal geluid bij het starten van de scooter. Dit kan variëren van een klikkend geluid tot een slijpend geluid, wat wijst op wrijving of slechte tandwielen in de startmotor.
  • Langzaam op gang komen: Als de startmotor de motor langzaam op gang brengt of aarzelt voordat deze volledig start, kan dit wijzen op een gebrek aan vermogen in de startmotor. Dit komt voor als de koolborstels versleren zijn, máár let op een defecte accu kan ook voor problemen zorgen. Meet de accu van je scooter dus altijd als eerste door.
  • Elektrische problemen: Defecte startmotoren kunnen ook leiden tot elektrische problemen, zoals een zwakke batterij. Als de batterij in goede staat verkeert, maar de scooter nog steeds moeite heeft met starten, kan de startmotor de boosdoener zijn.

Als je vermoedt dat de startmotor van je scooter defect is, raden we aan om eerst de andere zaken te controleren. Krijgt de startmotor voldoende stroom? Is de massa goed? Accu goed? Werkt de startknop? Als je dit allemaal gecontroleerd hebt, en dus zeker weet dat de motor (voldoende) stroom krijgt. Dan kan je de startmotor vervangen en weet je vrij zeker dat je daarna weer elektrisch kan starten!

Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de batterijstatus en het smeren van bewegende delen, kan helpen om problemen met de startmotor te voorkomen. Het tijdig identificeren en aanpakken van startmotorproblemen kan ervoor zorgen dat je scooter betrouwbaar blijft en klaar is voor de weg.

Voordelige nieuwe startmotor voor je scooter kopen doe je online bij Scooterdiscounter. De startmotor zit vaak aan het motorblok gekoppeld en zorgt ervoor dat de scooter elektrisch kan starten. Wanneer de startmotor rond begint te draaien zorgt deze ervoor dat er een bendix (soort tandwiel) wordt rondgedraaid welke vervolgens de krukas laat draaien, waarna de scooter start.

Reviews in categorie Startmotoren

Startmotor - Piaggio / Gilera 4-Takt
Super het werkt perfect Startmotor - Piaggio / Gilera 4-Takt 20 april 2024, Sukru
Startmotor Peugeot Vivacity
supper Startmotor Peugeot Vivacity 23 november 2023, Gerard
Startmotor AGM / Beeline / BTC / Berini / IVA / Turbho / GY6
Startmotor AGM / Beeline / BTC / Berini / IVA / Turbho / GY6 23 november 2023, J.P.
Bendix China / GY6 / Retro (tandwiel voor elektrische start)
Perfect Bendix China / GY6 / Retro (tandwiel voor elektrische start) 23 november 2023, Ad
Bendix China / GY6 / Retro (tandwiel voor elektrische start)
top Bendix China / GY6 / Retro (tandwiel voor elektrische start) 9 november 2023, Mart